månadsarkiv: juli 2013

Trängselskatten har tagit semester

Trängselskatten har tagit semester under juli månad. Debatten kring trängselskatten och det Västsvenska paketet vill dock inte riktigt tystna ens under semestermånaden. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén (S) var t ex i Almedalen på något form av seminarium om Västsvenska paketet, allt enligt Göteborgs-Posten. I tidningen fortsätter även inläggen från diverse personer som vill föra fram sitt alternativ till Västlänken. Det mesta är dock gammal skåpmat som inte frambringar någon större debatt. Den planerade vindkraftsparken i Göteborgs hamninlopp har istället väckt mer höjda röster vilket är naturligt med tanke på att vi är mitt i sol, bad och seglingssäsongen.

En ny vinkling på frågan om när folkomröstningen om trängselskatten skall hållas framkom dock i intervjun med Hultén i Visby. Tydligen skall ett beslut om nationell plan för infrastukturinvesteringar tas i maj 2014. Den nya vinklingen är då att man skall försöka hålla folkomröstningen innan detta beslut tas för att få med en eventuell förändring av det Västsvenska paketet i detta beslut. Annars riskerar man att få vänta i 4 år till nästa nationella plan skall beslutas. Det hela låter dock ganska långsökt. Om ett förändrat Västsvenskt paket skall tas med i detta beslut så behöver förhandlingarna om det nya paketet starta säkerligen minst 6 månader innan den nationella planen tas i maj 2014. Vi pratar då om att förlägga folkomröstningen innan årsskiftet för att dels ge tid till eventuella förhandlingar mellan parterna i det Västsvenska paketet och dels förhandlingar för att få med det nya Västsvenska paketet i riksdagens beslut om den nationella planen. Det låter inte troligt att det går att stressa fram en folkomröstning och förhandlingar om ett nytt paket på mindre än 10 månader, räknat från idag.

Juli, semestertider och — kr på displayen

Dagens GP hade på sin framsida följande text ”TRÄNGSELSKATTEN SLOPAS I JULI”. Formuleringen kan få tidningens läsare att tro att det är ett nytt beslut som har tagits, att inte ta ut någon trängselskatt under juli månad. Så är dock inte fallet. Precis som det är bestämt från början att man inte tar ut någon trängselskatt på lördagar, söndagar, övriga helgdagar och dag före röd dag, så är det även bestämt från början att juli månad är skattefri. Kanske kan detta få en och annan bilpendlare att skjuta på sin semester till augusti månad, alternativt ta ut den redan i juni? Några kronor finns det ju att spara på att arbeta under juli månad.