Kategoriarkiv: idrott

Ingen julklapp till Frölunda

Fotbollsföreningen IFK Göteborg ”hotade” under förhandlingarna om hyresavtalet för Gamla Ullevi för säsongen år 2016, att bygga en egen arena om man inte fick sin vilja igenom. IFK Göteborg ville bland annat få rättigheten att sälja reklam på arenan. Detta har man fått gehör för i det nya hyresavtalet. Denna framgång berodde dock knappast på hotet om att bygga eget och lämna Gamla Ullevi. Möjligheten för IFK Göteborg att hitta finansiering för ett sådant bygge på egen hand är obefintlig. Föreningens skakiga ekonomi har knappast förbättrat kalkylen. Även om det inte är sannolikt måste eventuella finansiärer ta i beaktande att det finns en risk att föreningens ekonomi havererar med tvångsdegradering och spelarflykt som resultat.

Om IFK Göteborg för tillfället har övergivit sina planer på egen arena så fortsätter ishockeyföreningen Frölunda sin kamp för att få Göteborgs skattebetalare att bygga en ny modern arena åt föreningen. Scandinavium anses omodern och som ett hinder för Frölunda att utveckla arrangemangen kring sina matcher. Även som konsertarena anses Scandinavium ha sett sina bästa dagar. Liksom sin fotbollskollega hotar Frölunda med att bygga en egen arena om man inte får som man vill. Stadens styrande har å sin sida utlovat 100 Mkr för upprustning av Scandinavium för fortsatt drift i 10 år till.

Frölundas hot om en egen arena är något mindre fantasifyllt än IFK Göteborgs. Frölunda har pekat ut en motkandidat till Scandinavium. Det handlar då om någon form av ombyggnation av Frölundaborg. Denna arena tar idag ca 7500 åskådare. Det är dock svårt att se hur en ombyggnation av denna arena ska kunna konkurrera med Scandinavium som tar drygt 12000 åskådare. I princip skulle det kräva en total rivning och att man bygger en ny arena på samma plats med ungefär samma publikkapacitet som Scandinavium. Hur föreningen tänker finansiera detta på egen hand är en gåta. Att bygga en arena med samma kapacitet som nuvarande Frölundaborg, men modernare, kostar i storleksordningen 300 Mkr om vi jämför med motsvarande byggen runt om i landet. Men för de flesta av dessa nya anläggningar som har byggts krävs det att kommunen går in och subventionerar anläggningen med mångmiljonbelopp varje år. Detta kan t ex ske genom att kommunen köper istid i hallen. Frölundaborg ägs av kommunen och varför skulle kommunen vara intresserad av att sälja denna till Frölunda för att sedan hyra istid i en ny eller ombyggd arena samtidigt som Scandinavium finns kvar? Hotet om att bygga en egen arena vilar alltså inte direkt på någon fast ekonomisk grund. Summerar vi situationen så tycker Frölunda att kommunen skall använda skattemedel för att bygga en ny arena som de kan spela ishockey i annars så tänker föreningen bygga en egen arena som kommunen också skall betala. Tror inte det.

 

IFK Göteborgs affärsidé håller inte

Redan i juli i år så förutspådde jag att vi efter avslutad säsong skulle få läsa om fotbollslaget IFK Göteborgs dåliga ekonomi. De senaste dagarna har vi nåtts av nyheter om uppsagd personal, i form av kocken och 2 tränare. Idag kommer tidningsuppgifter om att klubbdirektören får sparken.

Att fotbollsföreningar ofta är överoptimistiska när det gäller att budgetera intäkter som skall bekosta de ambitiösa sportliga målet är välkänt. Att en framgångsrik klubb som IFK Göteborg inte klarar av att hålla sin ekonomi i balans visar dock inte bara på dålig kontroll på intäkter och kostnader. Det indikerar även att själva affärsidén inte fungerar.

Det verkar helt enkelt inte finnas ett ekonomiskt underlag för att bedriva verksamheten på det sätt som man gör idag. Årets publiksnitt anges till 14 350 personer. Det motsvarar endast ca 2,5% av Göteborgs befolkning. Det innebär att 97,5% av göteborgarna inte är tillräckligt intresserade av produkten IFK Göteborg för att ta sig till Gamla Ullevi. Sammanlagd hemmapublik för laget är 215 256 personer vilket kan låta imponerande. Det motsvarar ungefär antalet kunder i en medelstor Ica-butik. Till skillnad mot IFK Göteborg går Ica-affären med vinst och det utan att sälja av sina bästa anställda varje år.

Nu kan man i och för sig hävda att IFK Göteborgs affärsidé även inbegriper att sälja vidare spelare med förtjänst för att därmed finansiera övrig verksamhet. Men inte ens inklusive spelarförsäljningar lyckas föreningen få ekonomin att gå ihop.

Jämför vi ekonomin med Stockholmslaget AIK så ser vi att även denna klubb är beroende av spelarförsäljningar. Detta har tydligen lyckats något bättre eftersom klubben har redovisat ett positivt resultat de senaste åren. Personalkostnaderna för årets första 9 månader är dock nästan 30% högre än samma period året innan. Ett tecken på höjda insatser i kampen om att lyckas ta sig ut i det lukrativa Champions League spelet? AIK verkar dock ta ekonomin på större allvar än IFK Göteborg och lyckas kanske balansera vidare på rätt sida.

För IFK Göteborgs del är det nu uppenbart att alla marginaler är borta. När året är slut lär vi få se ett underskott på ett flertal miljoner kronor, men antagligen mindre än förra årets 10 miljoner i förlust. Kommer man att kunna hantera situationen eller blir det som vanligt när elitfotbollsklubbar planerar för framtiden? Dvs ett önsketänkande om ökade sponsorintäkter och ofinansierade satsningar för att uppnå drömmen om spel i Europa?

Tomma hot om blåvit arena

Häromdagen kunde vi läsa i GP att elitfotbollsklubben IFK Göteborg funderar på att bygga en egen arena om de inte får ett bättre hyresavtal med Göteborgs kommun för den relativt nybyggda arenan Gamla Ullevi. Utspelet är givetvis ett inlägg i den hyresförhandling som pågår och är antagligen tänkt att påverka kommunens representanter. ”Hotet” från stadens mest framgångsrika fotbollsklubb är dock svårt att ta på allvar och andas ett visst mått av hybris. Att bygga en egen arena och driva den med vinst är knappast något som IFK Göteborg skulle klara av. Var finns mark för att bygga arenan och varifrån skall finansieringen komma? Under en säsong har laget ca 20 hemmamatcher. Vad ska arenan användas till under årets övriga 345 dagar? Den finansiär som är beredd att satsa pengar på en Blåvit arena lär inte få tillbaka sina pengar. Just nu kan vi läsa om lagets sportsliga framgångar men jag är ganska övertygad om att vi efter säsongen kommer att få läsa om olika förklaringar till varför ekonomin går back. Så varsågod och bygg en egen arena.